Рецепта за Домашен кашкавал
Рецепта за Домашен кашкавал
Продукти:
5 л прясно мляко с висока масленост
100 г кисело мляко
1/2 с.л. мая за сирене и кашкавал
1,5 ч.ч. морска сол
Начин на приготвяне:
1. Загрейте млякото до 33-35 С. Размийте киселото мляко с малко от затопленото прясно мляко. Изсипете подкваската в млякото и разбъркайте с движение на лъжицата напред-назад, никога в кръг. Смесете маята за сирене в 1/2 ч.ч. студена вода и също я изсипете на няколко пъти в затопленото мляко. Разбъркайте с движение напред-назад. Завийте тенджерата с млякото с вълнена завивка и го оставете на топло място да се подкваси. Готово е когато на повърхността му се отдели чиста вода.
2. Прорежете с дълъг нож до дъното на тенджерата на разстояние от 2-3 см.
Завъртете тенджерата на 90 градуса и прорежете отново до дъното. След това прорежете по диагонал.
Трябва да се нареже на кубчета с големина 2-3 см. Оставете за 10-15 минути да се утаи.
3. Отцедете част от суроватката. Запазете я. Започнете да разбърквате сместа с дървена лъжица с движение напред-назад, докато се натроши на парченца, големи колкото царевично зърно.
Сложете сместа на котлона и я загрейте до 38 С (в никакъв случай не повече от 40 С). Продължавайте да разбърквате. Щом сместа достигне до нужната температура, дръпнете от огъня. През цялото време продължавайте да бъркате. Пробвайте дали е готово като стискате няколко зърна в юмрук - трябва да останат отделно, да не се слепват.
4. Отлейте суроватката и изсипете сиренето в цедка. Притиснете го за 30-40 минути.
5. Нарежете сиренето на тънки парченца, дебели около 4-5 мм.
6. Загрейте в тенджера част от суроватката (може и вода). Сложете в нея морска сол - на 2 литра вода - 1,5 ч.ч. морска сол, да се разтвори. Точно преди да заври водата, сложете половината от нарязаното на тънки филийки сирене в тензухената цедилка и с нея го пуснете в горещата вода.
Бъркайте с дървена лъжица. Щом сиренето започне да се разтапя и да се влачи, извадете го и го омесете за кратко с ръце, както се меси тесто.
7. Сложете го във формата да престои една нощ в хладилника.
Приятен Апетит!
Коментари
Публикуване на коментар